VTB Kultuur Westerlonodigt u graag uit op 10 april om 20 uur in het gemeenschapslokaal, Geuensplein (=kerkplein) Tongerlo  voor een grensverleggende  filmreportage  over GROENLAND en SPITSBERGEN door Edgard Jespers.

Cineast Edgard Jespers brengt zijn nieuwste digitale film in HD en focust op het grootste eiland van de wereld.

Groenland  behoort  als zelfbesturend deel van Denemarken, cultureel en politiek tot Europa.
Op geografisch vlak maakt het grootste eiland ter wereld deel uit van Noord-Amerika en geologisch hoort het bij het Canadese Schild, een van de oudste gesteenten op aarde.
De Diskobaai dankt zijn naam aan het eiland Disko. De omgeving is er adembenemend mooi. IJsbergen in bizarre vormen tekenen zich af in het licht van de middernachtzon.
De oorspronkelijke bevolking, de Inuit, leven als vanouds van jacht en visvangst.

Spitsbergen dankt zijn naam aan de Nederlander Willem Barents, die de eilandengroep in de 16de eeuw herontdekte. Nadat de bloeiende walvisvangst teloorging door de dalende walvispopulatie, werd Spitsbergen pas begin 20ste eeuw door de ontdekking van steenkoolmijnen opnieuw economisch aantrekkelijk.
In 1925 werd Svalbard, Noorse naam voor Spitsbergen, Noors bezit. Zowel Groenland als Spitsbergen zijn een eldorado voor poolreizigers, natuurliefhebber en wetenschappers.
Een groot deel van dit arctisch gebied is permanent met land- of gletsjerijs bedekt. In de ijsvrije gebieden vindt men daarentegen een weelderige vegetatie met honderden soorten planten, bloemen, mossen en korstmossen.
In de zomer vinden miljoenen zeevogels hier hun broedplaats.

Toegang
       5 euro 
       4 euro voor leden vtbKultuur en  VAB,

                  Iedereen is welkom. Aanwezigen nemen deel aan een gratis tombola